Az edzés egyik fő célja a megfelelő testtömeg és alakforma kialakítása. A kívánt hatás fenntartásához azonban szigorúan be kell tartania egy adott étrendet. A lényeg, hogy a szervezetet megfelelő mennyiségű fehérjével lássuk el. Feltételezzük, hogy az emberi test minden kilogrammjára körülbelül 2 gramm fehérjének kell lennie.

Teljes értékű fehérjéknek kell lenniük, amelyek aminosavakat tartalmaznak, ami a legfontosabb elem az izomépítés folyamatában. Hol találhatunk aminosavakat? Főleg állati fehérjékben, de növényi fehérjékben is. Az orvosok azonban odafigyelnek arra, hogy ne csak 2-3 féle fehérjét vegyünk, hanem folyamatosan változatosabbá tegyük étrendünket.

A válasz a kérdésre: mit együnk, lehet fehérje-kiegészítő, kapható sportboltokban vagy edzőtermekben. Edzés közben is érdemes odafigyelni a szervezet megfelelő hidratáltságára – edzés közben szervezetünk nagy mennyiségű vizet veszít, emiatt kiszáradásnak vagyunk kitéve. Edzés közben és ezzel kapcsolatban igyon szénsavmentes vizet vagy izotóniás italokat, amelyek visszaállítják a természetes vízháztartást.

Hogyan hidratáld a tested edzés közben?

A test megfelelő hidratáltsága nemcsak a megfelelő egészség, hanem a hatékony edzés garanciája is. Mindenekelőtt a sportolók erős vízveszteségnek vannak kitéve – ez a folyamat természetes, különösen erős edzés során. idősek esetében is elengedhetetlen a szervezet megfelelő hidratáltsága.

A szervezet vízhiányának következményei elsősorban az ájulás, majd az agyvérzés. MIT igyunk, hogy a szervezetünk hidratált legyen? A sportolóknak nem csak szénsavmentes vizet kell választaniuk, hanem mindenekelőtt a jó minőségű izotóniás italokat. Mit tartalmaznak? Mindenekelőtt olyan fehérjét tartalmaznak, amely nélkülözhetetlen az izomépítés folyamatában.

Egy másik fontos összetevő a nátrium – ez lehetővé teszi az egész test vízháztartásának szabályozását, és lehetővé teszi a víz sokkal jobb felszívódását és felszívódását. Az izotóniás italok élelmiszerboltokban vagy edzőtermekben vásárolhatók. Étrend-kiegészítőkkel kiegészített vizet is érdemes inni – remek ötlet a szomjúság oltására és a mikroelemek pótlására.

Hatékony edzés

A hatékony edzés egyik alapelve a differenciálás – az új gyakorlatok bevezetése több munkára serkenti az izmokat, hatással van az izomtömeg növekedésére is.

Az intenzív edzés során szervezetünk nem csak sok energiát, hanem tápanyagokat is felhasznál. Míg a szórványosan vagy rekreációsan edzõknél ezek a hiányosságok könnyen pótolhatók, addig a rendszeres testmozgást végzõknél már bonyolultabb a helyzet. A sportolók ráébrednek, hogy mennyire fontos az elveszett tápanyagok folyamatos pótlása – a fehérje és a szénhidrát felelős az edzés hatékonyságáért és az izomtömeg fokozatos növekedéséért.

A megfelelő étrend nem mindig elegendő, ezért a táplálkozási szakemberek kiegészítőket és tápanyagokat ajánlanak a nagy fizikai megterhelésnek kitett embereknek. A tápanyagok közül a legnépszerűbbek a fehérje-, szénhidrát- és vitaminkészletek kombinációja – az így elkészített keveréket edzés előtt vagy után fogyasztjuk, így pótolhatjuk a tápanyaghiányt és „üzemanyagot” adhatunk a testnek a mozgáshoz.

By Lili