Sok ember számára a testmozgás megkezdésének legfontosabb motivációja a fogyás vágya. Ebben az esetben a kardió edzés a legjobb megoldás. Hogyan néznek ki az ilyen gyakorlatok? Ilyen például a futás, úszás, tempós séta.

Az ilyen erőfeszítések fő feladata mindenekelőtt a pulzusszám felgyorsítása és a test zsírégetésének kényszerítése. A jó kardióedzésnek legalább fél óráig kell tartania, és nem lehet túl intenzív – a legjobb, ha mérsékelt erőfeszítést tesz. Természetesen az ilyen gyakorlatok nehézségi fokát az egyéni képességekhez kell igazítani.

Ezért a szisztematikus edzés megkezdése előtt érdemes orvoshoz és trénerhez fordulni, akik segítenek a legjobb edzés kiválasztásában. A kardióedzés a zsírégetés mellett más nagyon pozitív eredményeket is hoz, többek között erősíti a szívet és a keringési rendszert, valamint javítja a szervezet általános állapotát.

Milyen gyakran végez kardió edzést?

A kardióedzés többek között nagyon jó módszer a fogyásra. Ez egy univerzális forma, amelyet kezdők és haladók egyaránt használhatnak. Hangsúlyozni kell, hogy sokan szeretik használni. Milyen gyakran kell kitölteni ezt az űrlapot?

A kardióedzéseket lehetőleg minden második nap végezzük. Általában egy ilyen egységhez egy óra erőfeszítés jár. Ez lehet futás vagy lovaglás normál vagy álló kerékpáron. Tudni kell, hogy ezt az edzést nem szabad minden nap elvégezni, mert a szervezetnek időre van szüksége a megfelelő regenerálódáshoz. Ez különösen fontos a kezdők számára.

Nincsenek hozzászokva a sok erőfeszítéshez, így a túl magas intenzitás nagyon fáradtsághoz és elbátortalanodáshoz vezethet az edzés során. Érdemes tudni, hogy a kardió edzéseket gyakran megfelelő pulzusszámmal kell végezni, ami a maximális pulzusszám körülbelül 65%-a. Akkor ez a képzés messze a leghatékonyabb.

Válaszd a kardió edzést

A kardió edzés nagyon népszerű edzésforma. Nevezhetjük állóképességi edzésnek is. Fő célja a szívműködés hatékonyságának növelése, ezért mindenki számára remek edzésnek számít, kortól, állóképességtől, stb.

Mindemellett elősegíti a felesleges kilók leadását, javítja a keringési rendszer működését, oxigénellátást, stb. Csökkenti tehát a szívinfarktus, szélütés, érelmeszesedés, cukorbetegség stb. kockázatát. A kardióedzésnek többféle típusa van. Lehet például futni, úszni, sétálni, biciklizni. Az elliptikus cross tréner, az ugrókötél és az álló kerékpár is tökéletes.

Ilyen edzések közé tartozik még a görkorcsolya, a síelés, a jégkorcsolya, a nordic walking, sőt a tipikus séták is. Mindenki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbb és őt kiszolgáló képzési formát. Az ilyen edzés akkor hatékony, ha hetente legalább háromszor zajlik, és 30-40 percig tart (kezdőknél 20). A pulzusszám ekkor a maximális pulzusszám 60-70%-a legyen.

By Lili