A mászást nem kell szakszerűen gyakorolni, de még a hegyekben sem, hogy kiváló fizikai aktivitás legyen. Talán az első mászófallátogatásunk absztraktnak és értelmetlennek tűnik számunkra. Azt gondolhatjuk, hogy egy ilyen falon egy percig sem bírjuk ki, nemhogy mászni.

Egy próbát azonban megér, mert a hegymászás rendkívül addiktív sport. Ez is egy nagyon izgalmas sport, és valószínűleg ezért is okoz annyi örömet. Ráadásul ez egy olyan sport, amely lehetővé teszi a különböző nehézségi fokú tevékenységeket. A mászók minden szabad pillanatát ennek a tevékenységnek szentelhetik, a vakáció minden napját, minden hétvégén. Amikor először állunk a fal elé, érdemes betartani bizonyos szabályokat.

Először is: sportruházat. A tréningruha és a kényelmes cipő kötelező. Ha a ruhánk korlátozza a mozgásunkat, nem tudunk felmászni. Másodszor kezdje egy bemelegítéssel. Még nem tudjuk, mi vár ránk a falon, de állapotunktól függetlenül először az izmokat kell bemelegíteni. És akkor: munkára!

Emlékezzen minden izomcsoportra

Ha izomtömeggel dolgozik, ne feledje, hogy hetente egyszer edzeni egy izomcsoportot, és hagyja, hogy teste regenerálódjon. Persze sokaknak a bicepsz, a tricepsz, a mell- és a hátizmok a cél, de a lábakat el tudom felejteni. Ezek az ember legnagyobb izomrészei, amelyek a teljes izomtömeg körülbelül 40%-át teszik ki.

A lábakat hetente többször kell edzeni, ezért érdemes elfelejteni az úgynevezett lábnapot. A jó lábizmok edzésének legjobb módja a szabad súlyok és a több ízületet érintő gyakorlatok. A félguggolások sérülésveszélyesek és rosszabb eredményeket adnak, valamint a nagy terhelésű gépeken végzett munka.

Gyakori hiba, hogy a vádli edzését elválasztják a lábtréningtől, és más részekkel kombinálják. Kivételt képeznek a hasizmok, amelyek a lábakhoz hasonlóan gyorsabban regenerálódnak. A legjobb lábgyakorlatok a súlyzóval végzett munka, megfelelően megválasztott terhelés mellett. Lábedzésnél fontos a gyakorlatok gyakorisága (lehetőleg heti 2 alkalommal) és intenzitása.

BCAA aminosavak – mászásnál is hasznosak lehetnek

A BCAA aminosavak valamivel bonyolultabb szerkezetűek, mint más aminosavak, mivel elágazó láncok vannak bennük. Ezeket az aminosavakat szervezetünk önmagában nem képes előállítani, ezért táplálékkal kell ellátnunk őket. Húsban és tejtermékekben gazdagok.

Részt vesznek a fehérjeképzésben, javítják a mikrosérülések regenerálódását, pozitívan hatnak a hormonháztartásra és szénhidráttal kombinálva javítják a zsírégetést. Széles felhasználási spektrummal a BCAA aminosavak az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítővé váltak, amelyet minden tudományág sportolói használnak.

Ami a használatukat illeti, az a címzett súlyától és fizikai aktivitásának mértékétől függ. Edzés előtt és után is ajánlott ezeket az anyagokat bevenni. Ez a kiegészítő a piacon por, tabletta vagy kapszula formájában kapható. Mielőtt ezen formák valamelyike ​​mellett döntenénk, érdemes megnézni, hogy dúsított-e vitaminokkal vagy egyéb mikroelemekkel.

By Lili