Az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek tartalmazhatnak vitaminokat, mikroelemeket és ásványi anyagokat, amelyekre szervezetünknek szüksége van (pl. kalcium, magnézium, kálium). Az étrend-kiegészítők különféle formákban kaphatók – pezsgőkapszulák, drazsék, tabletták. Fogyasztásuk nem igényel orvosi felírást, de érdemes vele konzultálni az étrend-kiegészítésről.

Mikor lehet szükség étrend-kiegészítésre? Mindenekelőtt vitamin- vagy mikroelemhiány esetén. A táplálékkiegészítők elsősorban terhes nők számára ajánlottak. A táplálékkiegészítés rendkívül fontos azon sportolók számára is, akik a mindennapi edzés során sok értékes tápanyagot veszítenek az izzadás során.

A pótlás szükségessége elsősorban az elektrolit- és vízháztartás zavara miatt van. Az étrend-kiegészítők szintén segítenek a sportolóknak az immunitás kialakításában, a vitaminok pedig részt vesznek az anabolikus folyamatokban. Étrend-kiegészítőket számos élelmiszerboltban és jól felszerelt gyógyszertárban találhatunk.

Aminosav pótlás – hol kezdjem?

Azokat az exogén aminosavakat, amelyeket szervezetünk önmagában nem képes előállítani, megfelelő módon kell pótolni. Fizikailag aktívak esetében a pótlásra van szükség – a napi fehérjeadag biztosan nem elegendő, ezért fehérje-kiegészítőkkel kell fenntartani magát.

Az aminosav-hiány súlyos következményekkel jár – ezek egyike az izomtömeg kimerülése, ami a fehérjékből történő energiafelvétel eredménye. A negatív hatás az izmok lassabb regenerációja és katalízise is. Az aminosav-kiegészítők ajánlottak sportolóknak – a könnyű elkészíthetőség és a felszívódás gyorsasága miatt ez az optimális megoldás.

Érdemes olyan étrend-kiegészítőt választani, amely megfelel az edzés ritmusának – ez azért fontos, mert különböző időpontokban azonos aminosavak szívódnak fel. Érdemes olyan aminosavakat keresni, mint például a BCAA, amelyek jelentősen felgyorsítják az izomtömeg növekedését. A tápanyagok számos sportboltban és webáruházban megtalálhatók.

Növényi étrend-kiegészítők – sportolóknak ajánlott

A sportolóknak ajánlott különféle étrend-kiegészítők közül kiemelt figyelmet érdemelnek a növényi összetevőket tartalmazók. A test támogatásának természetes módjai kudarcra vannak ítélve. Nekik köszönhetően gondoskodhat róla, hogy javítsa a hatékonyságát. Mindenképpen érdemes odafigyelni az olyan adalékanyagokat tartalmazó készítményekre, mint pl.

  • ginzeng – a kínai népi gyógyászatban évszázadok óta használt növény, javítja a vitalitást, a hosszú élettartam és a kiváló forma forrásának számít – ezért aktív életmódot folytatóknak ajánlott,
  • Japán ginkgo – javítja a koncentrációt, köszönhetően annak, hogy pozitív hatással van a vérkeringésre,
  • guarana – felgyorsítja a zsírégetést.

Érdemes tehát természetes készítményekkel támogatni magát, mert ezek kiváló hatást mutatnak. Az eredmények megfigyeléséhez azonban egy adott kiegészítőt hosszú ideig kell szedni. A hatások azonban sokáig tartanak.

By Lili