A táplálék-kiegészítők és tápanyagok olyan készítmények, amelyek feladata a szervezet támogatása és olyan összetevőkkel való ellátása, amelyek hiányozhatnak a napi étrendből. Lelkesen érik el őket sportolók, testépítők, valamint olyan emberek, akiknek fontos a testük állapota. Csak ők használhatnak tápanyagokat és kiegészítőket?

Bárki, aki ilyen igényt talál, részesülhet a kiegészítők és tápanyagok előnyeiből. Azt azonban tudnia kell, hogy ezek olyan készítmények, amelyeknek gondosan összeállított összetétele van, és nem lehet félvállról venni. Egyes vitaminok vagy ásványi anyagok túladagolása nagyon kellemetlen egészségügyi következményekkel járhat, és akár az egészségre is veszélyessé válhat.

A táplálék-kiegészítőket és étrend-kiegészítőket legjobb tapasztalt edző vagy dietetikus felügyelete mellett szedni. Érdemes a róluk szóló információkkal is megismerkedni, hogy megismerjük a készítmény egyes összetevőinek hatását. A kiegészítő segítségével támogathatja a fogyást, javíthatja a test állapotát és szépségét, valamint pótolhatja a vitamin- és ásványianyag-hiányt.

Tápanyagok sporthoz

A sportolók és testépítők túlnyomó része úgy dönt, hogy tápanyagokkal és étrend-kiegészítőkkel támogatja szervezetét. Bár sokak számára szükségtelennek tűnik, valójában szándékos cselekvésről van szó, amelynek célja a szervezet legjobb táplálása, amelyet rendszeresen megerőltető gyakorlatoknak tesznek ki.

A megerőltető fizikai igénybevétellel küzdő szervezet fokozott tápanyag-, ásványianyag- és vitaminszükségletet mutat. Ez természetes, hiszen a szervezet több tevékenységgel küzd, és gyorsabban fogyasztja el azt, amit a napi táplálékával kap. Ebben az esetben előfordulhat, hogy az étrendhez adott összetevők nem elegendőek, különösen, ha a menü alacsony kalóriatartalmú és meglehetősen steril.

A tápanyagok és étrend-kiegészítők nemcsak a test optimális formájának megőrzését segítik elő, hanem támogatják az izmok edzés utáni regenerálódását, védik azokat a lebomlástól és serkentik a fehérjeszintézisért és az izomzat fejlődéséért felelős folyamatokat. Használatuk segítségével a sportolók sokkal jobb eredményeket érhetnek el.

Mi a szerepe a sporttáplálkozásnak?

Miért használnak a sportolók kiegészítőket? Az első válasz erre a kérdésre, amely a legtöbb ember számára felmerül, valószínűleg az izomtömeg gyors – de egyben biztonságos – növekedése. Azonban ez az egyetlen ok, amiért érdemes tápanyagokat és étrend-kiegészítőket használni a sportolás során, különösen a testépítés során? Kiderült, hogy nem.

Bár az étrend-kiegészítőket használó sportolók az izomtömeggel foglalkoznak leginkább, meg kell jegyezni, hogy ezeknek a készítményeknek a hatása szélesebb. Pontosan mit? – főként konkrét termékektől függ. Ezért vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni a gyártó által megadott termékinformációkat.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a tápanyagok jelentős része a testzsír csökkentését szolgálja. A további összetevők javítják a szervezet vitalitását, lehetővé teszik az izmok és az egész test gyors regenerálódását intenzív edzés után, valamint védik az izmokat az úgynevezett katabolizmussal szemben. Gyakran olyan összetevőket is tartalmaznak, amelyek további adag energiát biztosítanak a további edzéshez.

By Lili