A fizikai aktivitás, a rendszeres testmozgás vagy edzés megfelelő felkészülést és következetességet igényel. Ha el akarunk kezdeni rendszeresen edzeni – az nagyon jó. Fontos azonban, hogy hatékonyan készítsük fel szervezetünket az erőfeszítésre. Először is fontos, hogy az öltözéket a fizikai tevékenység típusához igazítsuk. Ne feledje, hogy a sportruházatnak szellősnek kell lennie, légáteresztő anyagokból kell készülnie, amelyek lehetővé teszik a nedvesség távozását.

Egy másik fontos szempont a megfelelő lábbeli kiválasztása, amely szintén a tevékenység típusához lesz igazítva. Olyan talppal kell rendelkeznie, amely tompítja az ütéseket, és stabil helyzetben tartja a lábat. Az is fontos, hogy hogyan készülünk fel fizikailag – szükséges az izmok felmelegítése, vérnyomásemelés, az ízületek, izmok rugalmasabbá tétele. Ne felejtsen el megfelelő étrendet készíteni, amely a rendszeres testmozgás legjobb kiegészítője lesz.

Felkészülés az edzésre

Hogyan készüljünk fel a komoly edzésekre? Mindenekelőtt a következetesség a fontos – állítsunk fel edzéstervet a következő napokra, a megfelelő lelki hozzáállás is fontos – készüljünk fel az erőfeszítésre és próbáljunk megfelelően motiválni.

A gyakorlatokhoz válassza ki a megfelelő sportruházatot – légiesnek kell lennie, és hagynia kell a bőrt lélegezni. A megfelelő lábbeli viselése is fontos, különösen a terepen vagy az edzőteremben végzett gyakorlatok során. A megfelelően kialakított ruházat fél siker – kényelmesen érzi magát, és nem korlátozza a mozgását.

Fontos az is, hogy a lábbeli típusát a tevékenységhez igazítsuk – a terepen való futásnál teljesen más cipőt fogunk használni, az edzőteremben pedig teljesen mást. A bemelegítés fontos, mivel ez lehetővé teszi az izmok hatékony felmelegedését és a vérnyomás emelkedését. A hatékony edzés elve a differenciálás lehetősége – az új gyakorlatok lehetővé teszik egy sokkal szilárdabb izomváz felépítését, valamint a későbbi izomcsoportok megerősítését.

A víz tulajdonságai edzés közben

A víz a szervezetünkkel leginkább biokompatibilis folyadék – elvégre testsúlyunk több mint 70%-át teszi ki! Főleg a plazmában, de a sejtek belsejében is megtalálható, és gyomorsavakat képez. Fontos, hogy szintje folyamatosan egyensúlyban legyen – ezért is hangsúlyozzák az orvosok, hogy naponta körülbelül két liter szénsavmentes vizet vagy más jó folyadékot igyunk meg.

Mit értünk jó folyadék alatt? Először is olyat, ami hatékonyan oltja a szomjat és lehetővé teszi a belülről történő hidratálást. Fontos, hogy ez az ital ásványi sókat és vitaminokat is tartalmazzon, amelyek az izzadsággal kicsapódnak és kiürülnek szervezetünkből.

Az ásványvíz kiváló termék az ilyen öntözéshez, de nem mindenki szereti finom ízét. Van azonban rá mód – érdemes néhány csepp természetes gyümölcslevet a kulacsba csepegtetni, vagy egy szál mentát adunk hozzá. A vizünk biztosan frissítőbb ízt kap, amit a legtöbb ember szeretni fog.

By Lili