Minden rendszeresen és intenzíven sportoló embernek tisztában kell lennie azzal, hogy az edzés során nemcsak a felesleges zsírszövetek nagy része vész el, hanem nagy mennyiségű víz és egyéb, a szervezet megfelelő működéséhez szükséges elemek is elvesznek. Emlékeztetni kell arra, hogy a vízveszteség nemcsak egészségünkre káros, hanem akár 20%-kal csökkenti az edzési hatékonyságot is.

Ezért nem szabad megfeledkezni a test rendszeres hidratálásáról. A legjobb, ha nem hagyjuk magunkat megszomjazni. Edzés közben gyakran, kis adagokban kell inni. A túl kevés és túl sok ivás erősen megterheli a szívet, amely aztán sokkal több vért kénytelen pumpálni. Így munkája is kevésbé hatékony.

Nem csak az a fontos, hogy igyunk, hanem az is, hogy mit és hogyan iszunk. Az italok nem lehetnek túl hidegek, mert automatikusan kockáztatjuk a megfázást. A víz mellett a hidratáló tápanyagokra is érdemes fogadni a sportolóknak, amelyek minden szükséges elemmel ellátják a szervezetet. Mindent megtalálunk bennük, amit edzés közben önkéntelenül elveszítünk, azaz sót, ásványi anyagokat és cukrokat

Magnézium, mint recept az edzésösszehúzódásokhoz

A magnézium az egyik legfontosabb elem, amely jelentős hatással van a szervezet működésére. Csontokat és izmokat épít, és részt vesz a szervezet számos folyamatában, pl. az energia átvitelében a sejtekhez. Neki köszönhető, hogy az izmok megfelelően működnek. A magnézium hiánya a szervezetben kellemetlen betegségekhez vezethet.

Idegrendszeri vagy keringési betegségeket okozhat magnéziumhiány. Normális körülmények között azonban ez ritkán fordul elő, mert általában elegendő ebből az elemből táplálkozik. Más a helyzet azoknál a sportolóknál, akiknek sokkal többre van szükségük. Számukra különösen fontos a sejtek megfelelő táplálása edzés közben. A magnéziumnak tehát itt nagy szerepe van.

Ezért a sportolók általában magnézium-kiegészítőket szednek. Az ásványvíz nagyon jó forrása lehet. A magnéziumkészítmények széles választéka is létezik, gyakran olyan anyagokkal kombinálva, amelyek elősegítik a felszívódását. A magnézium hiánya izomgörcsöket és remegést okoz.

Edzés – megfelelő kiegészítők és víz

Egy sportoló számára az edzés célja a megfelelő testtömeg és alakforma kialakítása. A kívánt hatás hosszú távú elérése érdekében azonban szigorúan tartsa be a sportdiétát. A lényeg, hogy a szervezetet megfelelő mennyiségű fehérjével lássuk el. Az orvosok feltételezik, hogy az emberi test minden kilogrammjára körülbelül 2 gramm fehérjének kell lennie.

Teljes értékű fehérjéknek kell lenniük, amelyek aminosavakat tartalmaznak. Nagyon fontosak az izomtömeg építésének folyamatában.Hol találhatunk értékes aminosavakat? Főleg állati, de növényi eredetű élelmiszerekben is. Az orvosok azonban odafigyelnek arra, hogy étrendünket folyamatosan változatosabbá tegyék, és sokféle fehérjét vegyenek be.

A sportolók szívesen nyúlnak különféle fehérje-kiegészítőkhöz, amelyek különféle fehérjeformákat biztosítanak. A testmozgás során oda kell figyelni a szervezet megfelelő hidratáltságára. Edzés közben szervezetünk nagy mennyiségű vizet veszít, ami gyorsan kiszáradáshoz vezethet. Víz és izotóniás italok fogyasztása javasolt.

By Lili