A fehérjében gazdag készítmények régóta támogatják a sportolók edzését. Az ilyen típusú étrend-kiegészítőket nem csak profik, hanem minden erősítő gyakorlatok kedvelője használhatja. A tápanyagok fokozzák az izomtömeg növekedését és a zsírégetést. Az edzés-kiegészítők tejsavó- vagy kazeinfehérjéket tartalmazhatnak.

Az előbbiek ideálisak edzés utáni fogyasztásra, míg az utóbbiak éjszakai használatra. Mindkét típusú fehérje kombinálható, például egy reggeli étkezés közben. A sportolóknak szánt tápanyagok használatával gyorsan elérjük álmaink alakját és izomformáját. Az edzések hatékonyabbak lesznek, és szervezetünk gyorsabban regenerálódik.

Edzőkiegészítőket nők és férfiak egyaránt fogyaszthatnak. A megfelelő termék kiválasztásával megnövekedett kalciumtartalma is lehet, érzéstelenítő hatással lehet a fájdalomra, vagy elnyomja az étvágyat, így hosszabb ideig teltségérzetet ad. A sajátosságok biztonságos használatához konzultáljon egy oktatóval, vagy olvasson el fontos információkat az emberek képzésére szolgáló fórumokon.

A gyakornokok számára fontos B-vitaminok

A B-vitaminokat az emberi szervezet nem állítja elő, ezért fontos, hogy ezeket megfelelő mennyiségben biztosítsuk a táplálékkal. Szerencsére ez a feladat nem nehéz, mert a B-vitaminok számos növényi és állati eredetű termékben megtalálhatók. És milyen hatással vannak az edző emberek testére?

A B1-vitamin nélkülözhetetlen a szénhidrátok feldolgozásához, és megvéd minket a parézistől. A B2-vitamin segíti az anyagcserét, melynek köszönhetően könnyebben ápolhatjuk majd a formás alakot! A B3-vitamin megóv a gyengüléstől, energiát ad a mozgáshoz! A B6-vitamin különösen a nők barátja – pozitív hatással van az emésztőrendszerre, a hormonális változásokra és a vérszegénységre. Egy másik ebbe a csoportba tartozik a B7-vitamin.

Hiánya izomfájdalmakhoz vezethet. Szedése viszont stabilizálja a vércukorszintet. A B9-vitamin pozitív hatással van az idegrendszerre, míg a B12-vitamin szabályozza a növekedést, ezért különösen fontos a fiatalabb edzők számára. A B-vitamin komplex szedése még megerőltető fizikai munka során is jótékony hatással lesz szervezetünkre.

Edzés közben egyél vasban gazdag ételeket

A vas rendkívül fontos ásványi anyag a sportolók étkezésében. A hemoglobin koncentrációja a vérben attól függ. Az oxigén anyagcsere hatékonyságának csökkentése szervezetünkben hatással lesz az izomszövetek működésére. Különösen az állóképességi sportok során gyorsabban érezzük majd az izomfájdalmat.

Gyengülésük súlyos sérülésekhez vezethet, és meghosszabbíthatja a kezelés időtartamát. A vas jelentős csökkenése vérszegénységhez is vezethet. Rendszeres ellátása érdekében étrendünket érdemes vörös hússal és belsőségekkel, valamint néhány gabonával, pl. amaránt, amely a napi szükséglet 1/3-át fedezi, 100 g gabona elfogyasztásával.

A vas felszívódását a C-vitamin fokozza. Ha „komolyan” tervezed a sportolást, érdemes dietetikus tanácsát kikérni, aki a mozgáseredményeket optimalizáló diétát állítja össze. A sportboltokban is találunk megfelelő kiegészítőket, vitamin komplexeket, tápanyagokat, amelyek megfelelő alapanyagokkal látják el szervezetünket, megóvva a túlterheléstől.

By Lili