A magnézium az emberi szervezet egyik olyan tápanyaga, amely különösen fontos az egészsége és ezáltal a megfelelő működése szempontjából. Mindez azt jelenti, hogy érdemes kontrollálni a szervezetben a szintjét, hogy elkerüljük a jelentős következményekkel járó hiányosságokat. Sajnos a magnéziumhiány meglehetősen gyakori, és nem mindenki ismeri ezt és pótolja.

Természetesen az enyhe magnéziumhiány gyorsan korrigálható, de minél tovább tart, annál súlyosabb következményekkel járhat. Ezért érdemes közelebbről is szemügyre venni a magnéziumot és annak szükségességét, hogy mikor érdemes elkezdeni ennek az elektrolitnak minősülő ásványi elemnek a pótlását.

Mennyi a napi magnéziumszükséglet?

Már az elején érdemes megjegyezni, hogy a magnézium iránti kereslet változó – sok tényezőtől függ. Például elég annyit mondani, hogy betegségben a szervezetnek megnövekedett magnéziumdózisra lesz szüksége, vagy betegség utáni állapotban ahhoz, hogy gyorsan felépüljön a betegség előtti állapotból. Sőt, a nemtől függően eltérő napi adag magnézium is javasolt. Az emberi szervezet átlagos ajánlott napi magnéziumszükséglete azonban megadható:

  • Gyermekek és serdülők – életkortól függően a napi magnéziumszükséglet 30 mg-tól (csecsemőknél) egészen 410 mg-ig terjedhet serdülőknél.
  • Nők – egészséges felnőtt nőknél a napi ajánlott adag körülbelül 310 mg magnézium, de nem szabad elfelejteni, hogy terhes nőknél ez körülbelül 400 mg lesz.
  • Férfiak – az ajánlott adag a legmagasabb, mivel azt feltételezik, hogy egy egészséges férfinak napi 400-420 mg magnéziumot kell fogyasztania.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy minden ember teste, bár hasonló, egyszerűen más. Emiatt mindig jó ötlet, hogy kezelőorvosával ellenőrizze a vérvizsgálatokat az esetlegesen javasolt magnézium- és egyéb adagok tekintetében. Amikor az orvos pótlást javasol, érdemes az SFD üzletében megtalálható, minőségi, értékes összetételű termékekhez nyúlni.

Milyen tulajdonságai vannak a magnéziumnak? – ezért is olyan fontos

A magnéziumot okkal nevezik az élet elemének. Az emberi szervezetben számos nagyon fontos folyamatban vesz részt, ezáltal számos paramétert javít, amelyek többek között fontosak. egészségre, immunitásra, általános jó közérzetre stb. Érdemes azonban egy pillantást vetni a magnézium néhány legfontosabb tulajdonságára:

  • A magnézium az emberi test összes szövetének építőköve, valamint a sejtmembránok,
  • Az idegrendszerre hat, nyugtató hatású, pozitív hatással van az elme állapotára (memória és koncentráció),
  • A magnézium fontos szerepet játszik az izmok munkájában, befolyásolja kontraktilitását, és megakadályozza a fájdalmas izomgörcsöket (leggyakrabban a lábakban),
  • Részt vesz a szervezet energiatermelésében, megfelelő mennyiségben ellátja az izomszöveteket és az idegsejteket,
  • A magnézium felelős a csontok (a kalciummal és a D-vitaminnal együtt) és a fogak szerkezetéért.

Sőt, többek között érdemes megemlíteni hogy a magnézium egyfajta szűrő a szervezet számára, amely megvédi a mérgező anyagok hatásaitól, beleértve higany, amely mérgezett élelmiszerekben található. Mindez azt jelenti, hogy érdemes gondoskodni a vér megfelelő magnéziumszintjéről, hiány esetén pedig mielőbb elkezdeni a megfelelő pótlást.

Ebből a célból érdemes megfelelő minőségű étrend-kiegészítőket felhalmozni, melyek a szervezet által könnyen felszívódó formában tartalmaznak magnéziumot stb.. Az SFD boltjában kaphattok ilyen típusú, életelemben gazdag készítményeket, amely évek óta biztosít a legmagasabb minőségű tápanyagokat és étrend-kiegészítőket, amelyeket mind a sportolók, mind a hiányosságokkal szembesültek értékelnek, pl. magnézium.

By Lili