A kollagénnel kapcsolatos ismeretek ma már sokkal szélesebb körben elterjedtek, mint néhány évvel ezelőtt. A legtöbben tudják, milyen fontos szerepe van ennek a fehérjének a szervezetben, és hogyan befolyásolja többek között A porc- és csontrendszereken stb. Nehézséget okozhatnak azonban a kollagén típusai, amelyekből tucatnyi van, és nem mindegyiknek ugyanaz a tulajdonságai és alkalmazása. Ezért érdemes egy pillantást vetni arra, hogy milyen típusú kollagén, és melyiket érdemes szedni.

Melyek a kollagén fajtái?

Eddig közel 30 különböző típusú kollagént fedeztek fel és 12 típusba soroltak be. Többek között különböznek egymástól szerkezetük szintjén, valamint hol helyezkednek el a szervezetben. Ezért érdemes megismerkedni velük:

  • I. típusú – ez a leggyakoribb típusú kollagén a szervezetben való jelenléte szempontjából. Megtalálható a kötő- és bőr- és bőr alatti szövetekben, valamint az inakban.
  • II típusú – ez a típusú kollagén csak az ízületi porcokban található, például a térdben.
  • III-as típus – a sebek hegesedésére hasznos, ez felelős az ún kötőszöveti rostok.
  • IV típus – az alapmembránban fordul elő, és felelős a vékony és rugalmas válaszfalak kialakításáért a testen belüli különböző szövetek között.
  • V típusú – I. típusú kollagénkomplementernek nevezik – hasonló tulajdonságokkal és előfordulású. Gyakran intersticiálisnak nevezik.
  • VI típusú – ez a típusú kollagén V típusú, és ugyanazokért a funkciókért felelős, de kissé eltérő szerkezetű.
  • VII. típusú – megtalálható a bőrben, valamint a hámszövetben és érdekes módon az artériák felszínén.
  • VIII-as típus – ez a típusú kollagén megtalálható az ún endothelium, azaz a véna-artériás rendszer belsejét és a különböző típusú nyálkahártyákat alkotó szövetek.
  • IX., X., XI. típus – ezek a kollagéntípusok a II. típusú kollagén egyfajta kiegészítői, és megtalálhatók a porcokban.
  • XII. típus – nem egyetlen szövettípushoz van hozzárendelve, és számos típusban előfordul, az I. és III. típusú kollagénnel együtt.

Bár a kollagén általában önmagában is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, egy bizonyos típusú kollagén használata bizonyos betegségek esetén maximalizálja annak hatékonyságát.

Ez azt jelenti, hogy például sportolóknak a leggyakrabban a II-es típusú kollagén használata javasolt, mert ez felelős a porcrendszer megfelelő működéséért, melynek működése fokozott igénybevételnek van kitéve különféle típusú gyakorlatok során vagy egyszerűen. tevékenységek. Az SFD áruház számos kollagén kiegészítőt kínál, amelyek összetétele a kollagén hidrolizátumán alapul, így a legjobban felszívódó formája.

Milyen típusú kollagént érdemes szedni?

Ahogy ez gyakran megesik, a kollagén típusa a legjobban igazodik az Ön egészségi állapotához. Nincs univerzális recept a kollagén szedésére, amely javítaná az általános egészséget. A legjobb, ha mindenféle pótlásról konzultál kezelőorvosával, mielőtt elkezdené, de megtudhatja, hogy milyen típusú kollagén és milyen tulajdonságai vannak. Ily módon köztudott, hogy például az I-es típusú kollagén a legjobb megoldás, ha javítani szeretnénk a bőr állapotán, míg ízületi problémák esetén érdemesebb a II-es típusú kollagént választani.

A kollagén, valamint különféle egyéb tápanyagok és étrend-kiegészítők esetében is fontos a kondicionáló forrása. Ezt a fajta készítményt csak hivatalos forgalmazókból vásárolja meg, hogy megbizonyosodjon az adott termék összetételének biztonságosságáról. Az SFD áruház gazdag kínálatában különféle típusú étrend-kiegészítőket és tápanyagokat találhat különféle változatokban, amelyeknek köszönhetően mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb terméket.

By Lili