A vashiány meglehetősen gyakori probléma, de a legfontosabb az, hogy nagyon komoly probléma. A vas nagyon fontos ásványi anyag az emberi szervezetben, hiánya súlyos egészségügyi következményekkel járhat, amelyek közül a leggyakoribb a vérszegénység. Természetesen előfordulhatnak olyan esetek, amikor alacsony és magas vashiányt is találnak, és különböző esetekben eltérő kezelésekre lehet szükség. Érdemes tehát egy pillantást vetni arra, hogyan lehet leggyakrabban kezelni a vashiányt.

Mik lehetnek a vashiány okai?

Sok oka lehet, ezek közül néhány, például a nem megfelelően kiegyensúlyozott étrend, nemcsak a legkönnyebben azonosítható, hanem a leggyakoribb is. Nem a túl kevés vastartalmú élelmiszerről van szó.

Ennek gyakran az az eredménye, hogy a vas túl kevés C-vitaminnal van ellátva, ami javítja a vas felszívódását a szervezetben, túl sok olyan anyag, amely korlátozza ennek az ásványi anyagnak a felszívódását (kalcium, rost, polifenolok a kávéban és a teában). Mi okozhat még vashiányt a szervezetben?

  • A gyomor-bél traktus betegségei – a korlátozott felszívódási lehetőségekről van szó, pl. ezen a rendszeren keresztül vasal. Különböző gyomor- és bélbántalmak, valamint a helytelen táplálkozás okozhatja őket, amely például kis mennyiségű fehérjét tartalmaz.
  • Egyéni szükséglet – Bizonyos helyzetekben a szervezetnek több vasra van szüksége a normálisnál. Ha nem növeli a szervezetbe juttatott mennyiséget, a dolgok természetes menete hiányosságok lesznek. Leggyakrabban az egészségi állapotból, terhes nőknél és szoptatás alatt stb.
  • Sok vérveszteség – a szervezetben lévő vas 70%-a a hemoglobinban található, ami viszont a vérben található. Ez azt jelenti, hogy ha kockáztatjuk elvesztését, akkor a szervezetben a vas mennyisége is természetes módon csökken, és hiányosságai léphetnek fel. Nagyon gyakran ezek lehetnek hétköznapi helyzetek, például véradás (ezért kapnak a donorok egy csomagot, amely lehetővé teszi többek között az elvesztett vas helyreállítását), valamint erős menstruációjú nőknél stb.

A szervezetben fellépő vashiány gyors kompenzálásának, illetve ezen ásványi anyag iránti megnövekedett kereslet kielégítésének egyik módja a megfelelő pótlás. Nagyon fontos azonban, hogy az étrend-kiegészítő megfelelő összetételű legyen. Ezért csak olyan készítményeket vásároljon, amelyek hivatalos forgalmazásból származnak. Érdemes megnézni a vas kínálatát az SFD boltban, ahol különféle változataiban megtalálhatóak az e fontos ásványi anyagban gazdag étrend-kiegészítők.

Hogyan nézzen ki az étrend vashiány esetén?

A megfelelően kiegyensúlyozott étrend hatékony módja a vashiány leküzdésének, de nagyon nagy hiány esetén ez nem elegendő. Ez mindig saját helyzetet okoz, érdemes orvoshoz fordulni, hogy mielőbb megfelelő lépéseket tegyen saját egészségi helyzetének javítása érdekében.

Érdekes módon nagyon gyakran a megfelelő mennyiségű vas kerül a szervezetbe, de nem a megfelelő módon. Ez azt jelenti, hogy az étrendnek megfelelő mennyiségű C-vitamint is tartalmaznia kell, ami pozitívan befolyásolja a vas felszívódását. Sőt, ügyeljen a kávéban és teában található rostokra, kalciumra és polifenolokra, amelyek korlátozzák a vas felszívódását a szervezetben.

Nagyon fontos az is, hogy az élelmiszerekben kétféle vas található, amelyeket az emberi szervezet különböző módon szív fel. Ezek:

  • Nem-hem vas – amelynek biológiai hasznosulása körülbelül 1% és maximum 23% között van, és jelen van a növényekben.
  • Heme vas – állati eredetű termékekben található, és emészthetőségét 15-40%-ra becsülik. Ezért sokkal jobban emészthető, ezért a húst nem evőknél gyakrabban jelentkezhet vashiány, mert kevesebb hem vasat fogyasztanak.

Ha azonban nem lehet megfelelően kiegyensúlyozott étrenddel vasat biztosítani, akkor érdemes megfontolni a megfelelő pótlást, amely segít leküzdeni egy ilyen fontos ásványi anyag hiányát az emberi szervezetben. Ugyanez a helyzet más tápanyagokkal is, amelyek hiánya megfigyelhető.

Az SFD áruházban sokféle tápanyagot és étrend-kiegészítőt találhat, amelyek segítségével a legkülönbözőbb helyzetekben minden típusnál visszaállíthatja a kívánt tápanyagértéket.

By Lili