Egyvalamiben minden táplálkozási szakember egyetért, az értéktelen termékek fogyasztása elegendő ahhoz, hogy gyenge alapokra és rossz anyagokból építsünk egy épületet. Kívülről tisztességesnek tűnhet, de szerkezete sok kívánnivalót hagy maga után.

Pontosan ugyanezek a szabályok vonatkoznak a táplálkozásra is. A mindennapi gyorsételek vagy gyorséttermek elvileg csillapítják az éhségérzetet, de ezeknek nincs sok tápértékük. Idővel egy ilyen helyzet nyilvánvalóvá válik, és szélsőséges esetben betegséggel, azaz cukorbetegséggel, szívinfarktussal, vagy legrosszabb esetben daganatos megbetegedésekkel végződik.

Tehát hogyan lehet felismerni egy olyan terméket, amelynek tápértéke alacsony? Egész egyszerűen sok üres kalóriát tartalmaz, tökéletes példa erre az alkohol vagy… egy fánk. Bár körülbelül 400 kcal-t tartalmaz, ezek elsősorban a cukrokból és zsírokból származó üres értékek. Ezenkívül a fánk nem tartalmaz vitaminokat és egyéb tápanyagokat, ezért ezeket ki kell venni az étrendből.

Hogyan kezdje el kalandját az egészséges táplálkozással?

Az egészséges életmód továbbra is divatos. És ez egy nagyon kielégítő tendencia, mert pozitív hatással van a társadalom egészségére. Sokan szeretnék egészséges táplálkozással kezdeni a kalandot, de nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. A látszattal ellentétben ez nem is olyan nehéz, hiszen sok általánosan használt termék tekinthető egészségesnek: dara, hazai zöldség-gyümölcs, fűszernövények – ezeket biztosan mindenki megtalálja a spájzjában.

Meg kell tanulnod olvasni is a címkéket. Jelenleg a gyártók kötelesek feltüntetni a csomagoláson a termék teljes összetételét. Ha észreveszi, hogy a krém tejporból, módosított keményítőből vagy egyéb gyanús dolgokból áll, mielőbb tegye félre. Az általános szabály: minél rövidebb a kompozíció, annál jobb.

Amikor egészséges táplálkozásra vált, ne feledje, hogy ezt ne tegye hirtelen. Az étkezési szokások hirtelen feladása és új szokások elfogadása sokkoló hatást jelenthet a szervezet számára. Fokozatosan fel kell hagynia az egészségtelen ételekkel, és új, egészségesebb ételekkel kell helyettesítenie őket.

A veganizmus jót tesz az egészségnek?

A veganizmus, vagy inkább a vegán étrend, amint arról itt főleg szó lesz, olyan étrend, amely mentes az állati eredetű termékektől. A vegetáriánusokkal ellentétben a vegánok nem tolerálják a tojást, a mézet, a zselatint vagy a tejtermékeket. Étrendjük kizárólag növényi eredetű termékekből áll.

Sokan szkeptikusak ezzel a fajta étkezési magatartással kapcsolatban, azt állítva, hogy a hús nem pótolható, és annak megvonása számos hiányosságot eredményezhet. A kutatás azonban mást mutat. A kiegyensúlyozott vegán étrendet követő emberekkel végzett vizsgálatok eredményei lényegesen jobbak voltak, mint azok, akik húst is tartalmaztak étrendjükben. Ennek az lehet az oka, hogy a vegánok gyakrabban sportolnak, és széles körben értelmezett egészséges életmódot folytatnak.

Egy biztos: a kiegyensúlyozott vegán étrend nem árt. Tehát mivel helyettesítsük a húst, amely a fő fehérjeforrás? A legjobb helyettesítők a hüvelyesek: csicseriborsó, lencse, borsó vagy bab. Használhatók ízletes és értékes ételek elkészítéséhez, amelyek az egész családot kielégítik.

By Lili