Az egészség nem adott az embernek. Igen, az embereknek nincs nagy befolyása bizonyos betegségek előfordulására. A huszonegyedik század azonban olyan időszak, amikor a civilizációs betegségek egyre nagyobb pusztítást végeznek. És nagyrészt megelőzhetők.

A megelőzésben nagy jelentősége van az egészséges életmódnak. Miről szól? A legfontosabb, hogy szeresd magad, és kezdj el vigyázni magadra. Különböző frontokon. Általában azonban könnyebb mondani, mint megtenni. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend megköveteli az étkezési szokások megváltoztatását. És ez a feladat nem könnyű.

Annál is inkább, hogy az egészséges étkezés összefügg azzal, hogy hosszabb ideig kell a konyhában maradni. És nem mindenkinek van erre ideje. Érdemes azonban ilyet találni, mert a táplálék a szervezet immunitásának alapja. Csakúgy, mint a fizikai aktivitás. Nehéz nélküle élni. Azonban kezelheti egyfajta pihenésként. A számítógép előtt eltöltött egész nap után olyan lesz, mint egy balzsam nem csak a testnek, de egy elfoglalt ember lelkének is.

Több ezer lépés az egészségért

Mennyit sétálsz naponta? Kevesen hallottak ilyen kérdést, de ez hamarosan megváltozhat. A napi tízezer lépés szlogenje egyre gyakrabban jelenik meg a közvitában. Többé-kevésbé ezen kell keresztülmenned ahhoz, hogy elmondhasd magadról, hogy egészséges életmódot folytatsz. És csak egy ilyen szám lehetővé teszi, hogy fizikailag aktív embernek tekintse magát.

Valójában a legtöbb ember azt gondolhatja, hogy ennyit tud leküzdeni egy nap alatt. Út az autóhoz, bevásárlás, házimunka. Pedig a statisztikák félelmetesek. Elég, ha vásárol egy lépésszámlálót, hogy gyorsan kiderüljön, a tízezer lépcsős mennyezet meglehetősen messze van.

Kiderült, hogy egy ilyen erőfeszítéshez körülbelül öt kilométert kell megtenni. Ez nem riasztó szám, de a modern ember túl ritkán használja a lépcsőt a lift helyett, vagy a lábát az autó helyett. És érdemes bevezetni az ilyen módosításokat, mert segítik az erős állapot kialakulását. Ezek azonban gyakran nem járnak különösebb erőfeszítéssel.

Az egészséges azt jelenti, hogy nincs stressz

A stressz egy bizonyos pontig természetes dologként kezelhető. Ha azonban erős és sokáig tart, pusztító lehet a szervezetre nézve. Ha egészséges életmódot szeretne folytatni, akkor képesnek kell lennie a stressz kezelésére. Vagy legalább szisztematikusan ki kell rakni. Egyébként az egészséges embernek még egészséges életmódhoz sem kell egészségesnek lennie.

Ezenkívül a stressz gyakran vezet különféle betegségek kialakulásához. Megelőzésüknek ezért magában kell foglalnia a pihenést. A feszültség csökkentésének képessége pedig az egészséges életmód fontos része. A stressz rontja a hangulatot. Ezt szinte mindenki érzi, aki különösen erős stresszorral került kapcsolatba.

Néhány változás azonban nem érezhető azonnal. Mélyen a testben zajlanak, de hatásaik sokkal súlyosabbak lehetnek, mint a rossz közérzet. A stresszt egészséges életmóddal lehet csökkenteni. Kezdésként szerezzen be magának különféle tápanyagokat. A mozgás és a pihenés is fontos, aminek köszönhetően a szervezetnek van esélye a regenerálódásra.

By Lili