Miről szól ez az egész egészséges életmód? Vezető téma a médiában, különböző kiadványokban, de az egyszerű lengyelek beszélgetéseiben is. Köztudott, hogy az ilyen életmód tanácsos, mert elveinek érvényesítésének köszönhetően, ahogy a neve is sugallja, lehetséges az egészség megőrzése. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Elsősorban a betegségek megelőzésére, amelyek előfordulásuk köre miatt különösen súlyos társadalmi problémát jelentenek. A fejlett országokban az emberek gyakran szenvednek cukorbetegségben vagy érelmeszesedésben. Egyéb problémák is vannak a keringési rendszerrel, mint például a magas vérnyomás. Ezek elkerülése azonban mindenekelőtt rendszeres, napi öngondoskodást igényel.

Dióhéjban az egészséges életmódról szól. Tehát mozgás, tápanyagismereten alapuló diéta, valamint pihenés. Ezen szabályok betartásával csökkentheti az olyan súlyos betegségek kockázatát is, mint a rák. A tudományos világ egyre gyakrabban látja előfordulásuk okait az egészségtelen szokásokban.

Vegyél levegőt az egészségedért

A légzés alapvető folyamat, amely meghatározza az emberi életet. Élete kezdetétől elkíséri, és ez az utolsó tevékenység, amit végez. Élhetsz néhány percet víz nélkül, heteket élelem nélkül, de oxigén nélkül még néhány percig sem. Minden élő ember lélegzik. Azonban kevesen tudják, hogyan kell helyesen csinálni.

Ritkán van valaki teljesen tisztában a légzés szerepével az emberek életében. Nemcsak a szükséges oxigént biztosítja, hanem számos méreganyag eltávolítását is lehetővé teszi a szervezetből. A helyes, mély légzés jótékony hatással van az emberi szervezetben zajló számos folyamatra. Csökkenti a feszültséget és lehetővé teszi az ellazulást.

Emellett növeli a koncentrációs képességet és a kreatív gondolkodást. A légzés hatással van a keringési rendszer, de az emésztőrendszer működésére is. A hipoxiás szervezetnek problémái lehetnek a vérkeringéssel vagy az anyagcserével. A tudatos légzés fontos a mentális reziliencia megőrzésében. Lehetővé teszi, hogy nagyon gyorsan visszatérjen az érzelmi egyensúlyhoz.

Szerezd meg az egészségedet

Alvás nélkül nincs mód egészséges életmódra. Igen, napközben a saját állapotod és immunitásod nevében kell vigyáznod magadra. A mozgás kulcsfontosságú, a diéta is hasznos. Az egészséges életmód követelményei azonban nem korlátozódnak a napra. Ezenkívül minden következő éjszaka egy olyan időszak, amikor gondoskodhat egészségéről, fittségéről és jólétéről.

Az alvás segít a regenerálódásban. Befolyásolja a megjelenést, a testben zajló folyamatokat, valamint a koncentrációt. Az alvás minősége ebben az összefüggésben elsődleges fontosságú. Ezt pedig az alváshigiénia alakítja, vagyis azok az általános feltételek, amelyeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy az éjszakai pihenés minél hatékonyabb legyen.

Az egészséges életmódban rendkívül fontos a cirkadián ritmus tiszteletben tartása. Tehát szánjon bizonyos számú órát az alvásra. Leggyakrabban azt mondják, hogy az egészséges, teljes értékű pihenésnek körülbelül nyolc-tíz órát kell tartania. A jó éjszakai alvást a különféle típusú monitorok esti mesterséges fényének elkerülése biztosítja. A nehéz ételekről is jobb lemondani.

By Lili