Az ivás erős fizikai megterhelés esetén rendkívül fontos. A szervezet kiszáradása kellemetlen lehet. Ezért mindig emlékezzen a megfelelő hidratálásra, különösen az intenzív és hosszú távú edzések során. Ha az edzés nem tart tovább egy óránál és nem túl intenzív, ihatunk vizet.

Ha hosszabb, érdemes speciális sportitalok után nyúlni. Az izotóniás italok a leginkább ajánlottak. A vérplazmához hasonló koncentrációjú anyagok, és mindenekelőtt könnyen emészthető cukrokat, valamint speciálisan válogatott ásványi anyagokat tartalmaznak. Ezek az ásványi anyagok a magnézium, nátrium, kálium és kalcium könnyen emészthető vegyületei.

Az így elkészített ital nem csak vizet, hanem az izzadsággal elvesztett ásványi sókat is pótolja. Ha csak jól hidratált akarunk maradni, használjunk hipotóniás italt. Alacsonyabb az anyagkoncentrációja, aminek köszönhetően a víz tökéletesen felszívódik a szervezetben. A sportitalok választéka igen nagy. Ízben, összetételben és árban különböznek egymástól.

A legbarátságosabb tejsavófehérje edzés után

Az egyik legjobb fehérjeforrás, amely mostanában nagyon divatossá vált, a tejsavófehérje. Emlékeztetünk arra, hogy a tejsavó a tejből készült sajtgyártás során keletkező melléktermék. Kiváló minőségű fehérje-kiegészítők előállítására használják, amelyek kiváló fehérje emészthetőséget tartalmaznak. A tejsavófehérje ezen tulajdonsága a legjobb edzés utáni kiegészítővé teszi.

Lehetővé teszi az izomkatabolizmus csökkentését. Ezenkívül a tejsavófehérje sok olyan aminosavat tartalmaz, amelyeket a szervezet nem termel. Ezek között vannak olyan értékes anyagok, mint a glutamin és az elágazó láncú aminosavak, a BCAA. Nélkülük nagyon nehéz, sőt lehetetlen lenne az izomépítés.

Jelenleg a tejsavófehérjék nagyon különböző formájú és ízű készítmények formájában jelennek meg. Érdemes hozzájuk nyúlni, mert edzés után azonnal ők a legjobb fehérjeszállítók. Gyakorlatilag mindenki használhatja. Ez alól kivételt képeznek a laktóz intoleranciában szenvedők, amelynek bizonyos mennyisége jelen van a tejsavófehérjében. A tápanyagokat is keressük kis mennyiségű cukorral.

A glutamin hatása az edzésre

A sportolók gyakran nyúlnak glutamin alapú kiegészítők után. Az izmokra gyakorolt ​​hatása ismert, ezért a tápanyagok nagy érdeklődésre tartanak számot.

Gyors regeneráció – A glutamin növeli az izomzat sérülésekkel szembeni ellenálló képességét, aminek köszönhetően az edzés hatékonyabb. A kiegészítők használata lehetővé teszi az anabolikus folyamatok felgyorsítását, aminek köszönhetően új fehérjék képződnek a szervezetben, amelyek sovány izomtömeget építhetnek. Mindez a glutamin nitrogénegyensúlyra gyakorolt ​​hatásának köszönhető. A megfelelő mennyiségű nitrogén-monoxid megőrzése garantálja az izompumpa hatását és a súlygyarapodás serkentését.

A szervezet immunitása – a glutamin elsősorban az immunrendszer megfelelő működéséért felelős. Ez is az izmok építőköve. Amikor a szervezet intenzíven regenerálódik, az izmokban lévő glutamin az immunrendszer támogatására szolgál. Hogy ez ne forduljon elő, érdemes megfontolni a kiegészítést. Ez egészségesen tartja a glutaminszintet, és megakadályozza az izmok lebomlását a felépülés során.

By Lili