Az állóképességi ágakat gyakorló sportolóknak nagy adag energiára van szükségük. Természetesen nem tanácsos edzés előtt étkezni, főleg ha nagyon intenzív az erőfeszítés. Ezért a legjobb megoldás az értékes, kifejezetten sportolók számára tervezett tápanyagok bevitele.

Válogatott anyagokból állnak, amelyek tökéletesen befolyásolják az állóképességet és az erőt. A fehérje-kiegészítők kétségtelenül a legjobb kiegészítők. A legfontosabb azonban az, hogy különböző felszívódási idejű fehérjéket tartalmaznak. Ennek a kombinációnak köszönhetően a szervezetnek nem lesznek fennakadásai az energiaellátásban, így egyenletesen tud majd dolgozni.

Nagyon jó módszer a későbbi savanyodás elkerülésére is. Az izmok jól tápláltak, rendelkeznek energiatartalékokkal és nincsenek kitéve túlterhelésnek. A tápanyagok általában többféle fehérjéből állnak, mint például a kazein, a tejsavó vagy a szójafehérje. Ezen fehérjék mindegyike más-más időpontban szívódik fel, így tökéletes étkezéshelyettesítő.

Ügyeljen az edzés utáni regenerációra

Az intenzív edzés után itt az ideje egy álompihenőnek. Sajnos a kanapén fekvés nem elég ahhoz, hogy szervezetünk visszanyerje korábbi formáját, és mindenekelőtt – izomépítéssel, fizikai erő erősítésével felépítse. Érdemes odafigyelni az elérhető regeneráló kiegészítőkre, hogy még hatékonyabb legyen az edzés.

Glutamin és kreatin – Ez a két kiváló minőségű táplálékkiegészítőben található anyag lehetővé teszi az edzés utáni gyors regenerációt. A glutamin egy olyan aminosav, amely tökéletesen pótolja, újjáépíti és erősíti a fáradt izmokat. Lényege a rendszeres glutaminpótlás és a kényes felesleg felhalmozódása a szervezetben. A kreatin viszont olyan kiegészítő, amely edzés előtt és után is használható. Növeli az izomerőt és a gyakorlatok hatékonyságát, edzés után pedig hatékonyan regenerálja azokat.

Vitaminok és ásványi anyagok – Edzés után nem feledkezhetünk meg az értékes mikrotápanyagok, különösen a nátrium, kálium, magnézium és vas elvesztéséről sem. Ezeket természetesen kiegészítheti zöldségekkel és gyümölcsökkel, valamint kiegészítők formájában.

Hidratálás állóképességi edzés közben

A test hidratálása kötelességünk – szervezetünk naponta jelentős mennyiségű vizet veszít, amelyet a sejten belüli folyamatokhoz használnak fel, valamint az izzadás vagy vizeletürítés során is. A vízzel együtt olyan értékes tápanyagok is elvesznek, mint az ásványi anyagok, a kálium, a magnézium és a nátrium.

Érdemes tudni, hogy a szervezetben lévő vízmennyiség enyhe csökkenése jelentősen befolyásolja annak hatékonyságát – ez különösen fontos a mindennapi megerőltető edzéseken áteső profi sportolók esetében. Fontos, hogy ne csak a megfelelő mennyiségű vizet, hanem az elvesztett ásványi anyagokat is ellássuk a szervezetben.

A víz képes mindezt biztosítani? A sportolók lelkesen nyúlnak az izotóniás italok után – összetételükben elsősorban szénhidrátok szerepelnek, amelyek további energiaforrást jelentenek. Az ilyen típusú italok kis mennyiségű fehérjét és nagy mennyiségű kálium- és nátriumtartalékot is tartalmaznak, amelyek felelősek az elektrolit kezeléséért. Az izotóniás italok hatékonyan hidratálják és hidratálják a testet.

By Lili