Valóban hatással van az egészségünkre a fizikai aktivitás? Amíg emlékezünk a rendszeres edzésre. Néha minimális erőfeszítéssel elérheti a kívánt hatást.

Ha nem tudjuk megkövetelni a rendszeres testmozgás szigorát, érdemes szervezett fitnesz órákra jelentkezni. Jelenleg sok lengyel városban vannak edzőtermek és sportklubok, amelyek erre a fajta tevékenységre specializálódtak. Dönthetünk úgy, hogy havi előfizetést vásárolunk, ami motivál minket a rendszerességre.

Természetesen az első edzések után fáradtnak érezhetjük magunkat, főleg, ha szervezetünk nem volt hozzászokva a profi gyakorlatokhoz. Ez a fajta kudarc azonban nem csüggedhet el, mert ha meghatározott időközönként sportolunk, a jellegzetes izomfájdalmak megszűnnek fenyegetni bennünket. Az is kulcsfontosságú, hogy a fizikai aktivitás együtt járjon a megfelelő étrenddel, amely hozzáférést biztosít számunkra a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz.

Egy edző étrendje

Aki intenzíven mozog, és törődik a szép, egészséges és izmos testtel, annak megfelelő étrendet is érdemes betartania, amely támogatja az anyagcsere folyamatokat és egyben nagy mennyiségű fehérjét biztosít, ami az izomtömeg építéséhez szükséges. A sportolók nagyon gyakran veszik igénybe dietetikusok segítségét, akik kifejezetten számukra készítenek ilyen menüket.

Ez azonban nem nehéz. Mindenképpen ki kell számolnia az elégetett kalóriák számát, hogy meghatározza a megfelelő energiaegyensúlyt. Az ételeknek teljes értékűnek kell lenniük, és ezért egyszerű és összetett szénhidrátokat, valamint nagy mennyiségű fehérjét és alacsony zsírtartalmúakat egyaránt tartalmazhatnak.

A legjobb a dara, amit fehér hússal vagy hallal és sok zöldséggel fogyasztanak. Érdemes ügyelni arra, hogy az edzés előtti étkezés könnyen emészthető legyen, és ne maradjon sokáig az emésztőrendszerben. Jó tehát a salátákra, koktélokra is fogadni. Ez egy igazi vitaminbomba, amely kiválóan hat szervezetünkre, és lehetővé teszi számunkra, hogy megőrizzük szép alakunkat.

Miért jó a szabadban edzeni

Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne értene egyet azokkal az állításokkal, hogy a testmozgás rendkívül fontos eleme a karcsúsító diétának. Nem mindenki tudja azonban, hogy a szabadban végzett gyakorlatok során még jobb eredményeket érhetünk el. Miért?

Először is azért, mert a sok oxigént használó gyakorlatok tökéletesek a formás alakhoz. Az oxigén segítségével több zsírt égethet el rövidebb idő alatt. Segít a szív- és érrendszer hatékonyságának javításában is. A szív hatékonyabban működik, és több jól oxigénnel ellátott vér áramlik át a testen. Ezért érdemes minden olyan sportot űzni, amelyhez a természettel és a friss levegővel való érintkezés szükséges. Ilyen sportok közé tartozik a futás, a gyaloglás, a kerékpározás, a pocokjárás és az úszás.

Emellett a szabadban való edzés egyszerűen élvezetesebb. A szabadtéri edzésnek legalább 45 percig kell tartania. Ha azonban az időjárás vagy egyéb körülmények nem kedveznek az ilyen jellegű tevékenységnek, emlékeznünk kell arra, hogy a helyiséget, ahol gyakorolunk, gondosan szellőztessük.

By Lili