Jól megválasztott edzésterv, megfelelően összeállított étrend és aminosav-pótlás. Ezek azok az alapvető tényezők, amelyek gyönyörűen megformált alakot eredményeznek. Természetesen a húsban is találhatunk aminosavakat. Intenzív fizikai edzés során érdemes étrend-kiegészítőkkel ellátni az aminosavakat.

Az aminosavak elsősorban regeneráló tulajdonságaik miatt olyan fontosak szervezetünk számára. A jól megválasztott aminosavakat tartalmazó étrend-kiegészítők szintén gátolják az izomfehérje-katabolizmus folyamatát. Intenzív fizikai edzés közben is jobb az aminosavak magasabb bevitelére fogadni.

Ekkor szervezetünk megküzd a nagyobb igényükkel. Az aminosavakat tartalmazó étrend-kiegészítőket legjobb néhány perccel edzés előtt bevenni. Akkor biztosak vagyunk abban, hogy a lehető legrövidebb időn belül bejutnak a véráramba, és kifejtik a kívánt hatást. Olyan aminosavakat használhatunk, mint az arginin, a lizin vagy az ornitin. Ezen anyagok mindegyike teljesen más hatást fejt ki.

Edzés utáni taurin

Az egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb eszköz az edzés utáni regenerációhoz a fizikai edzés után a taurin. Ez egy aminosav, amely az izomszövet fejlődését is támogatja. Az egyértelműség kedvéért azt kell mondanunk, hogy a taurin nem izomépítő összetevő. Szervezetünk szempontjából azonban számos fontos folyamatban vesz részt.

Először is, a taurin gátolja a katabolizmust az izmokban. Ennek eredményeként ez az edzőteremben végzett gyakorlatok sokkal jobb hatását jelenti. A taurin kulcsfontosságú az edzés utáni izmok újjáépítésében, vagy egyszerűen csak az edzés utáni pihenéshez. A taurin egy másik fontos folyamatban is részt vesz, ez a kreatin szállítása.

Az aminosav serkenti a hasnyálmirigyet is az inzulin termelésére. Minél több inzulin van a vérben, annál jobb az izomszövet növekedése. A taurint tartalmazó étrend-kiegészítőket ezért elsősorban sportolóknak kell használniuk. Kapszulák formájában is bevehető. Ez egy nagyon hatékony módszer az izomszövet építésének felgyorsítására.

Mit kell enni edzés előtt?

Azt szokták mondani, hogy a diéta a siker hetven százaléka. Ez nagyrészt igaz, ezért sokan gondosan megtervezik táplálkozási tervüket. Egy ilyen terv elkészítésekor különös figyelmet kell fordítania az összetett szénhidrátok mennyiségére. Ők a fő energiaforrások.

Elsősorban gabonafélékben, azaz tésztákban, kenyérben, daraban, valamint gyümölcsökben és gyümölcslevekben találhatók meg. Egy másik kulcsfontosságú összetevő természetesen a fehérje, mert ennek köszönhetően épül fel az izomtömeg. A testmozgás fokozza az anyagcserét, így megnő a fehérjeszükséglet – különösen, ha erősítő edzésről van szó.

A sportolóknak rendszeresen kell enniük halat, tojást, szóját, tejet, joghurtot, de mindenekelőtt kerüljék a nehéz ételeket. Természetesen minden hamburger és sült krumpli ki van kapcsolva, vagy bármi rántott. Érdemes vitaminokkal és ásványi anyagokkal is gazdagítani az étrendet. A diófélék, növényi olajok vagy tök- és napraforgómagok használata minden bizonnyal javítja az egyes edzések hatékonyságát.

By Lili