Sokan, akik az edzőteremben gyakorolnak, edzésterveket használnak. Vannak, akik saját tudásuk és tapasztalataik alapján saját maguk alkotják meg őket. Vannak olyanok is, akik személyi edzők segítségét veszik igénybe. Érdemes-e módosítani az edzésterveket például annak első szakaszában? Teljesen.

Minden a játékos fejlődésétől függ. Az amatőr edzők esetében nehéz megjósolni, hogy egy személy hogyan fogja megbirkózni a feltételezett terhelésekkel. Függetlenül attól, hogy váratlanul jól vagy váratlanul rosszul teljesít – az edzésprogramot úgy kell módosítani, hogy az embernek ne kelljen túl kis vagy túl nagy terhelésekkel küzdenie.

Ez mindkét esetben hátrányos. Kulcsfontosságú, hogy megfelelően megválasztott súlyokkal edzzünk, mert ez azt jelenti, hogy az ember gyorsabban érhet el konkrét hatásokat, ráadásul nem lesz kitéve különféle sérüléseknek, sérüléseknek. Érdemes tehát időnként figyelemmel kísérni az edzéstervet, és szükség esetén módosítani.

Mennyit kell nyújtani edzés után?

A kezdők gyakran elhanyagolják a bemelegítést. Ez egy nagyon nem megfelelő megközelítés a témához, mert a szervezet nincs hozzászokva az erőfeszítéshez, és nagy a veszélye annak, hogy a személy megsérül. Figyelembe kell azonban venni, hogy az edzés befejezése után egy sor nyújtó gyakorlatot is el kell végezni.

Mindezt azért, hogy a pulzusszámot visszaállítsák a normális szintre, és lehűtsék a testhőmérsékletet. Ez valóban nagyon fontos, mert a megfelelően végrehajtott nyújtás elősegíti a regenerációt és számos különböző sérülés kockázatát is kiküszöböli.

Csakúgy, mint a bemelegítés, a nyújtó gyakorlatok egy teljesített edzési egység után sem tartanak túl sokáig, és általában negyed óra is elegendő ahhoz, hogy a test teljes igénybevételre kerüljön. Ne felejtse el megnyújtani az összes izmát, különösen azokat, amelyek a legaktívabbak voltak az edzés során – ennek köszönhetően abban is biztos lehet, hogy edzés után az izmai gyorsabban megszűnnek fájni.

Az edzés hirtelen véget ért

Nem fejezheti be túl korán az edzést, mert ez megnehezíti a felépülés megkezdését. Néha veszélyes is lehet, különösen akkor, ha egy dinamikus mozgásból, például futásból közvetlenül álló helyzetbe mozog. A fő edzés után legalább egy ideig nyújtózkodnia kell.

Érdemes a mozgástempót is fokozatosan csökkenteni a tevékenység vége felé. A futás után tehát hasznos lesz egy séta, amit érdemes lassú sétával zárni. Aztán ott van a kötelező nyújtás. Enélkül ne mozogj, mert edzés után egy pillanatnyi nyugalom. És szüksége van rá a testnek és az elmének egyaránt. Ezenkívül a nyújtás során megkezdődik az izom helyreállításának folyamata.

Ez alatt erőre kapnak, aminek hatására a forma is javul. Amint látja, a nyújtás elkerülése a célt legyőzi. Ez építi fel a fizikai formát, és nem maga az erőfeszítés, ahogyan azt általában hiszik. Emlékeztetni kell arra is, hogy a tevékenység hirtelen leállítása a keringési rendszert is károsítja. És ezt abszolút nem lehet figyelmen kívül hagyni.

By Lili