Néha úgy közelítjük meg az edzést, hogy lazán megegyezünk abban, hogy minden szabad pillanatot mozgással töltünk. Hogy végződik? Rossz. Nem tudjuk abszolút kontrollálni, hogy ténylegesen mennyi időt töltünk edzéssel, nem tudjuk, milyen hatásokat érünk el, még a mozgás rendszerességét is nehéz meghatároznunk. És ugyanakkor van egy hamis meggyőződésünk, hogy edzünk, tehát minden rendben van.

Ez nem. Motiváció szempontjából nagy segítség egy papírra írt terv, amit késznek jelölhetünk. Ráadásul sokkal könnyebben kontrollálhatjuk az eredményeket, és az edzéshez való pozitív hozzáállás kialakításához is nagy segítség. Tehát még egyszer megismételjük: ha edzés – csak jól megtervezett.

Nos, vagyis a képességeinket és a kiindulópontot figyelembe véve. A jó terv az is, amely lehetővé teszi, hogy kis lépésekben haladj előre. Több edzésterv is összeomlott csak azért, mert túl magas követelményeket támaszt magaddal szemben. A gyakorlatok sem lehetnek túl egyszerűek, mert akkor nem fogjuk érezni a saját gyengeségeink leküzdésének örömét.

Néhány szó az energiaigény-kalkulátorról

Sok testépítő kíváncsi arra, hogy valójában mi a kalóriaszükséglete, és milyen anyagokra van szükségük teste összes szükségletének kielégítéséhez. Nos, erre a kérdésre nincs egységes válasz. Különféle típusú kalóriakalkulátorok állnak rendelkezésre az interneten.

Ezek azonban nem pontosak. Azon az alapadatokon alapulnak, amelyeket beírunk a lapra: testsúlyunk, magasságunk, életkorunk, fizikai aktivitásunk. Ez azonban nem elég ahhoz, hogy átfogóan megállapítsuk, mi szervezetünk valódi kalóriaszükséglete. Ezt csak azután fogjuk megtudni, ha felkeresünk egy táplálkozási szakértőt, és elvégzünk egy olyan tesztsorozatot, amely megmutatja, mi hiányzik szervezetünkből.

Kiderülhet, hogy nemcsak fehérjére vagy szénhidrátra van szükségünk emelt adagban, hanem étrendünk is szegényes ásványi anyagokban vagy vitaminokban, amelyek szervezetünk megfelelő működéséhez szükségesek. Ezért nem érdemes az online módszerekre hagyatkozni – jobb, ha szakemberhez fordul. Akkor biztosak leszünk abban, hogy biztosítjuk a szervezetnek azt, amire szüksége van.

Érdemes megfontolni a megfelelő étrend-kiegészítést is

A kalandot sportversenyekkel kezdve bizonyára sokszor gondolt már az étrend-kiegészítésre. Ez nagyon jó ötlet, különösen, ha versenyszerűen sportolsz. Melyik kiegészítőt a legjobb választani az elején? Az ideális megoldás a fehérje lesz.

A piacunkon elérhető legnépszerűbb forma a kreatin-monohidrát – ne aggódjon a bonyolult név miatt. Egyszerűen egy fehérje, amelyet úgy készítenek el, hogy a lehető legjobban felszívódjon a szervezetünkben. Előnye, hogy gyakorlatilag minden nagyobb üzletben megvásárolhatjuk őket. Így nem kell a város másik végén lévő szaküzletekbe mennünk.

Egy másik rendkívül fontos előny az ár – nagyon megfizethető, különösen, ha figyelembe vesszük a termék teljesítményét. Így tökéletes kezdete lesz kalandjának különféle típusú táplálékkiegészítőkkel. Ne felejtse el azonban figyelni a testét, és hozzá kell igazítania az elfogyasztott termékeket (beleértve a továbbiakat is).

By Lili