A különféle mogyoróvajfajták igen kedvelt és kedvelt „édes snack” formák, kenyérszeletre kenhető formában stb. Sokan egészségtelen ételnek tartják a népszerű termékek nem megfelelő összetétele miatt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden mogyoróvaj egészségtelen. Elég, ha tudjuk, milyen típusú termékekhez érdemes nyúlni, és egészséges is van bőven. Sőt, az értékes mogyoróvaj akár egy karcsúsító diéta része is lehet. Akkor mit érdemes tudni a mogyoróvajról?

A mogyoróvaj összetételének jellemzői

Az egészséges mogyoróvajat elsősorban az összetétel különbözteti meg a többitől. Ezért érdemes közelebbről is szemügyre venni. Először is, az egészséges dióvaj akár 100%-ban különböző típusú pörkölt diófélékből állhat (gyakran földimogyoró). Ez persze nem azt jelenti, hogy csak az ilyen termékek egészségesek, de azt mutatja, hogy a mogyoróvaj valójában… dióvaj. Ez azt jelenti, hogy a mogyoróvaj mindenféle tápanyagban gazdag lesz, mint például:

  • Fehérje,
  • szénhidrátok,
  • Rost,
  • Zsírok.

Érdekes módon a szénhidrátok (cukrok) nem teszik ki a termék összetételének túlnyomó részét, hanem csak egy kis részét. Például a legtöbb ilyen típusú egészséges termékben a fehérjék teszik ki az összetétel nagy részét. Ez azt jelenti, hogy a mogyoróvaj nem tekinthető egészségtelen terméknek. Természetesen mindenben mértéktartónak kell lenni, és nem csak a mogyoróvajra alapozni az étrendet. Általában azonban olyan termék lehet, amely bekerül egy teljes értékű, egészséges étrendbe.

A legjobb minőségű mogyoróvasak beszerzése érdekében érdemes egy pillantást vetni az SFD bolt kínálatára. Sokféle, megfelelő összetételű mogyoróvaj kapható ott, amelyek bármilyen típusú étrendben jól használhatók. Természetesen ne feledje, hogy ezek dió alapú termékek.

Milyen értékes tápanyagok találhatók a mogyoróvajban?

A mogyoróvaj egészségi állapotának megerősítése érdekében érdemes néhány példát megnézni az ilyen típusú termékekben található tápanyagokra. Érdekes módon tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Milyen értékes tápanyagok találhatók a mogyoróvajban?

  • Vitaminok – mind a B csoportból, mind az E-vitaminból és az ún PP-vitamin (niacin) stb.;
  • Ásványi anyagok – különféle típusúak, de a leggyakoribbak a magnézium, kálium, kalcium, vas, cink stb.;
  • Folsav;
  • koenzim Q10;
  • Különféle telített zsírsavak.

Ez csak néhány a teljes diós vajban előforduló általános tápanyagok közül. Természetesen érdemes hozzáadni hozzájuk azokat az anyagokat, amelyek az alapvető összetevők, azaz a fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat és rostokat. Mindez azt jelenti, hogy a mogyoróvaj számos olyan alapvető tápanyagot biztosíthat, amelyek a szervezet megfelelő működéséhez szükségesek.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a földimogyoróvaj nem lehet ezeknek a tápanyagoknak a fő forrása az étrendben. Ha a fent említett összetevők bármelyikének hiányát észlelték, jobb, ha olyan tápanyagot vagy étrend-kiegészítőt választanak, amely például egy adott vitaminnak vagy ásványi anyagnak szól. Az SFD áruházban mindenféle étrend-kiegészítő teljes kínálata található, amelyek lehetővé teszik, hogy a szervezetet a szükséges tápanyagokkal láthassa el.

By Lili