Ha nem az egészséges táplálkozás helyettesítőjeként kezeljük, ha a gyártói ajánlásoknak megfelelően szedjük, akkor biztosan nem ártanak nekünk. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy túlzott használat esetén a szervezetre káros vitaminfelesleg állapot kialakulásához, azaz hipervitaminózishoz vezethetnek.

Miért érdemes ellátni magát C-vitaminnal?

Az egyik legismertebb vitamin számunkra az aszkorbinsav. A C-vitamin, mivel erről beszélünk, nálunk elsősorban az őszi-téli fertőzések megelőzéseként asszociálódik. Mindeközben sokkal kiterjedtebb szerepe van.

Milyen hatással van a szervezetre?

A C-vitamin képessé teszi szervezetünket egy másik fontos ásványi anyag, a vas megfelelő felszívódására. Így közvetve befolyásolja a vérszegénység megelőzését. Ezért azoknak a nőknek, akik gyermeket várnak vagy erős menstruációval küszködnek, különösen emlékezniük kell a C-vitaminra. Az erek állapotát is befolyásolja, hatékonyan lezárja azokat. Ily módon megvéd minket a csúnya pókvénáktól, amelyek a lábakon és az arcon jelenhetnek meg.

Mikor kell étrend-kiegészítőket szedni?

Az elmúlt években számos készítmény és kiegészítő jelent meg a lengyel gyógyszertárak polcain, amelyek a szervezet állapotának támogatását ígérik. Közülük nincs hiány karcsúsító és vitamin- és ásványianyag-ellátásban sem. A készítmények sokasága miatt nehéz eldönteni, melyiket használjuk.

Étrend-kiegészítőket csak akkor szabad használni, ha a szervezet ezt igényli. Ha gyanítható, hogy a napi étrend nem fedezi az optimális ásványianyag- és vitaminszükségletet, jó lépés lehet az ilyen típusú készítményhez nyúlni. Ugyanez történik terhesség, lábadozás vagy fokozott sportedzettség esetén is. A szervezet magasabb igényeket mutat, és előfordulhat, hogy az étrend nem elégíti ki ezeket, ezért egy gondosan megválogatott étrend-kiegészítő segít ennek elérésében.

A táplálékkiegészítő használata mindig körültekintést igényel, mert a túladagolás következményei ugyanolyan kellemetlenek és veszélyesek lehetnek, mint a hiányosságok. A készítményt nem szabad bevenni anélkül, hogy a szükségesség egyértelmű jele lenne.

Népszerű étrend-kiegészítők

Nehéz olyan embert találni, aki soha nem nyúlt étrend-kiegészítőhöz. Akkor szedjük őket, amikor az immunitásunk kezd gyengülni, ha lefogyunk, vagy amikor az ízületeink kezdenek ugratni minket. Hiszünk abban, hogy hatékonyan gyógyítanak bennünket. Tényleg így van? Valóban pozitív hatással vannak szervezetünkre az étrend-kiegészítők? Nézzük meg őket közelebbről.

Gyógyszer és kiegészítő

A gyógyszerek olyan anyagok, amelyek terápiás tulajdonságokkal rendelkeznek. Hatékonyan kezelhetik a meglévő betegségeket, vagy megelőzhetik azok bizonyos típusait. Az étrend-kiegészítő olyan élelmiszer, amelynek szerepe csupán étrendünk gazdagítására korlátozódik. Nem gyógyítanak meg semmilyen betegséget, és nem is szabad elvárni tőlük.

Okoznak mellékhatásokat?

A kiegészítők vegyszerek. Ezért mellékhatásokat okozhatnak. Ne feledje azt is, hogy kölcsönhatásba léphetnek az Ön által szedett gyógyszerekkel. Gyakran gyengítik hatásukat, ami hátrányosan befolyásolja a kezelési folyamatot. Ezért, mielőtt a kiegészítőhöz nyúlna, konzultáljon orvosával vagy legalább gyógyszerészével.

By Lili