A kálium az emberi szervezetben előforduló elemek egyike, és az ún ásványi anyagok, amelyek különféle, nagyon fontos szerepet játszanak a szervezetben zajló folyamatokban. Mivel táplálékkal kell ellátni őket, előfordulhatnak hiányosságok és túlzások is, és minden egyszerűen annak a következménye, hogy milyen ételeket eszel, és mennyire kiegyensúlyozott az étrended.

Egy adott ásványi anyag hiánya a szervezetben súlyos egészségügyi következményekkel jár, és különféle betegségekhez vezethet. Ezért érdemes tudni, hogyan kell minden ásványi anyagot a megfelelő szinten tartani a szervezetben, és ezek egyike a kálium – ennek a cikknek a hőse. Mi a legjobb módja ennek az elemnek a hiányosságainak pótlására?

Mik a káliumhiány tünetei?

Érdemes azzal kezdeni, hogyan lehet észrevenni, hogy van-e egyáltalán káliumhiány. Természetesen ebben a témában a legmegbízhatóbb tudásforrás a megfelelő vizsgálatok elvégzése, majd az orvossal való konzultáció. Így lesz a legmegbízhatóbb diagnózis.

Nehéz azonban minden indoklás nélkül rendszeres vizsgálatokat végezni az emberi szervezetben található összes fontos tápanyag tekintetében. Ez azt jelenti, hogy mindenekelőtt figyelnie kell a saját testében végbemenő változásokat stb. Így észreveheti a zavaró tüneteket, amelyek többek között a ásványianyag-hiányról. Tehát milyen tüneteket tulajdonítanak a káliumhiánynak?

  • Izomkomfort – gyakori görcsök, remegés, bizsergés, duzzanat stb.;
  • Pollakiuria;
  • Általános gyengeség;
  • Palpitáció;
  • nyomásproblémák;
  • Emésztőrendszeri betegségek (például székrekedés);

Az ilyen tünetek észlelése indokolja a tesztek elvégzését és az orvos felkeresését, aki meghozza a legmegfelelőbb döntést. A káliumhiány kezelésére az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer, ha megfelelő minőségű készítménnyel kezdjük a pótlást. Ha orvos javasolja őket, érdemes megnézni az SFD áruház kínálatát, amely széles választékban kínál különféle étrend-kiegészítőket és tápanyagokat, pl. káliumban gazdag.

Melyek a természetes káliumforrások?

A káliumhiány megszüntetésének legmegfelelőbb módja a megfelelően kiegyensúlyozott étrend. Bár sokszor nehéz úgy beállítani, hogy megfeleljen a szervezet gyakran megnövekedett szükségleteinek a különféle tápanyagok iránt, először mindig érdemes ezt a módszert kipróbálni. Tehát mely élelmiszerek tartalmaznak magas káliumot, és segíthetnek a káliumhiány leküzdésében?

  • banán,
  • Édesburgonya,
  • Krumpli,
  • paradicsom,
  • Szója,
  • Spenót,
  • Bab.

Ez csak néhány példa, amely megmutatja, milyen sokféle ételben lehet nagy mennyiségű káliumot találni. Érdekes módon meglehetősen változatosak, ami lehetővé teszi egy kiegyensúlyozott, érdekes étrend kialakítását a káliumhiány leküzdésére.

Abban a helyzetben, amikor a kiegyensúlyozott táplálkozás nem segít, a következő megoldás az étrend-kiegészítőkhöz nyúlni – nemcsak káliumhiány esetén, hanem bármilyen más értékes tápanyaggal is. Érdemes azonban gondoskodni arról, hogy az étrend-kiegészítők és tápanyagok hivatalos forgalmazásból származzanak, hogy elkerüljük a helyzet esetleges romlását. Az SFD áruház hosszú évek óta gazdag és széles kínálattal segíti a különféle hiányosságok és a megnövekedett tápanyagigények leküzdését – érdemes megjegyezni.

By Lili