A kálium olyan elem, amelyet az emberi szervezet a szív és az egész keringési rendszer megfelelő működéséhez használ. Érdemes azonban megfelelően figyelemmel kísérni az értékét a szervezetben, mert a káliumhiány és a felesleg egyaránt káros. Ez szükségessé teszi az ún az arany középút a szervezet megfelelő működéséhez. Érdemes tehát tudni, hogy mik a tünetek mind a hiány, mind a szervezet káliumfeleslegének, hogy az adott helyzetben megfelelően reagálhassunk.

Káliumhiány a szervezetben

A káliumhiány leggyakrabban a nem megfelelően kiegyensúlyozott étrendből, az alultápláltságból stb. adódik. Ezen kívül nem szabad elfelejteni, hogy a kálium a vesén, valamint a verejtékkel járó bőrön és az emésztőrendszeren keresztül választódik ki. A kálium túlzott kiürülése a szervezetből számos betegséget okozhat. A leggyakrabban emlegetett izomgyengeség és gyakori izomgörcsök, remegés stb.

Sőt, a káliumhiány is okozhat fáradtságot, túlzott álmosságot, koncentrációs problémákat stb. Ha ilyen tünetet észlel, érdemes ellenőrizni a káliumszintet a szervezetében, mert a káliumhiány pótlásának elmulasztása szívproblémákhoz és növekedéshez vezethet. vérnyomásban.

Ez azt jelenti, hogy káliumhiány esetén érdemes elkezdeni a pótlását, hogy megelőzzük a komolyabb egészségügyi bántalmakat. Az étrend-kiegészítőknek azonban megfelelő minőségűnek és hivatalos forgalmazásból kell származniuk, különben saját szervezetét veszélyezteti.

Az olyan márkák, mint az SFD, már évek óta elérhetőek a piacon, és az áruház kínálatában a legmagasabb minőségű, káliumban is gazdag termékek szerepelnek, amelyeknek köszönhetően hatékonyan kezelheti ezen elem hiányosságait.

Túlzott kálium a szervezetben

Érdekes módon éppoly veszélyes, mint a káliumhiány, az a felesleg is a szervezetben. Ilyenkor is találkozhatsz ennek az állapotnak néhány tünetével, hogy mikor érdemes elmenni a szervezet káliumtartalmát megállapító vizsgálatokra. Milyen tünetek jelentkezhetnek ennek az elemnek a feleslegével?

  • A test gyengesége,
  • Lassú szívverés és szívelégtelenség,
  • a kálium szervezetből való kiürülésének blokkolása,
  • Zavarok a tudatban és a tapintásban („érzés”).

Érdekes módon a káliumfelesleg elsősorban ennek az elemnek a nem megfelelő kiegészítéséből adódik. Nem lehet túl sokat táplálni. Ez azt jelenti, hogy egy adott étrend-kiegészítő használatának megkezdése előtt mindig a legbiztonságosabb orvoshoz fordulni, aki az adott helyzethez igazítja a kálium adagját.

Jelenleg a túlzott kálium elég gyakori lehet. Mindez azért, mert a szívbetegségben szenvedők által szedett különféle típusú gyógyszerekhez adják. A kálium tulajdonságaiból adódóan szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek ajánlott, ezért a kiegészítő pótlás megkezdése előtt az ilyeneknek érdemes orvoshoz fordulniuk, hogy elkerüljék az ún. hyperkalaemia (túlzott kálium).

Érdemes a káliumot megfelelő szinten tartani a szervezetben, hogy elkerüljük annak feleslegéből vagy hiányából adódó egészségügyi következményeket. Ennek érdekében érdemes saját testünket megfigyelni, szükség esetén vizsgálatokat végezni, orvoshoz fordulni.

Ugyanezt az elvet kell követni minden egyéb tápanyag és kiegészítés esetében is, amit olyan bevált összetételű, csak értékes tápanyagot tartalmazó termékek alapján kell végezni. Az SFD áruházban különféle típusú étrend-kiegészítők és tápanyagok széles választéka található, amit érdemes szem előtt tartani a különböző értékes tápanyagok hiányából adódó egészségügyi problémák esetén.

By Lili